TRADINÍ BALKÁNSKÉ RECEPTY Jehní z Crepulje (hlinná zapékací mísa) pro 20 osob, peené venku Ingredience: 4 kg jehního s kostí (nejlépe kýta s kolenem, hbet, ramínko)2 kg stedn velkých brambor Srbská proja (srbský kukuiný chleba) Ingredience: 600g kukuiné mouky Postup: Mouku, sádlo, vejce, mléko a podle chuti sl dobe promíchejte cca 10 min. a dle poteby pidejte ješt mléko tak, aby tsto zstalo vláné a idší konzistence. Plech na peení vymate sádlem a rozetete tsto a pete v troub na mírném stupni, cca 150 – 160ºC. 30 – 40 min. Jakmile proja dostane narovlou barvu rozete ji na kostky a pete dál, dokud se nebude lepit tsto na špejli. Proja se jí jako chléb ke všem pokrmm. Svadbarski kupus (svadbarské „zelí“) iz lonca (hlinný vysoký hrnec) pro 8 – 10 osob Ingredience: 500g vepového masa (nejlépe plec) Postup: Na dno hrnce dejte na hrubší plátky nakrájený uzený bok. Zelí rozkrojte na cca 8 dílu, odstrate košál. Na slaninu vlote vrstvu zelí, vrstvu smsi masa pokrájeného na vtší kousky a jednu pokrájenou cibuli, 2 bobkové listy, 5 kuliek pepe, a liku mleté extra sladké papriky. Dále pokraujte stejným zpsobem. Vrch pokryjte zbylým zelím a nj bu sušené chilli papriky nebo posypte chilli dle chuti. Zalijte chladnou vodou, tak aby bylo vše zalito a pomalu vate na plotn, elektrickým vaii nebo na pímém ohni, kdy je hrnec poloen na elezné desce na mírném plameni cca 4 – 5 hodin. POZOR NIKDY NEDÁVEJTE NA PÍMÝ OHE, KDY MEZI HRNCEM A OHNM NEBUDE ELEZNÁ PLOTÝNKA! Bhem vaení NEMÍCHEJTE, ale obas s hrnec protepte, a se jídlo nepipálí. K jídlu podávejte PROJU (srbský kukuiný chléb) nebo jakýkoli chléb, brambory. Balkánský guláš
Ingredience: Bílé víno 2 dl Postup: Maso omyjeme a nakrájíme na vtší kostiky. Slaninu nakrájíme na kostiky a osmaíme ji na oleji. Na tom samém oleji smaíme cibuli nakrájenou nadrobno. Poté pidáme maso a chvíli smaíme. Pidáme nadrobno nakrájený esnek, oloupaná a na kostiky nakrájená rajata, sl, pep a zalijeme bílým vínem a trochou teplé vody. Na mírném ohni dusíme, dokud maso úpln nezmkne. K jídlu podávejte PROJU (srbský kukuiný chléb) nebo jakýkoli chléb. POZOR NIKDY NEDÁVEJTE NA PÍMÝ OHE, KDY MEZI HRNCEM A OHNM NEBUDE ELEZNÁ PLOTÝNKA! Bhem vaení NEMÍCHEJTE, ale obas s hrnec protepte, a se jídlo nepipálí. Podvarak
Ingredience: 1 kue Postup: Kysané zelí propláchneme a na drobno nakrájíme. Vloíme do hlinného hrnce a dáme do vyháté trouby (180 -200st) péct na 20min bez poklopu. Mezitím si pipravíme kue, které naporcujeme, osolíme a opepíme. Po 20min vytáhneme hrnec z trouby, pidáme na jemno nakrájenou cibuli, esnek, pep, papriku, bobkový list a navrch poloíme kusy naporcovaného kuete. Hrnec i s poklopem vloíme do trouby a peeme 1,5 – 2h dle velikosti kuete. 30min ped dopeením odkryjeme, a se vytvoí kupavá krika. Pejeme Vám dobrou chu! |