Recepty

 TRADIČNÍ BALKÁNSKÉ RECEPTY

Jehněčí z Crepulje (hliněná zapékací mísa) pro 20 osob, pečené venku

Ingredience:

4 kg jehněčího s kostí (nejlépe kýta s kolenem, hřbet, ramínko)2 kg středně velkých brambor
1 červená paprika (pokud možné nepálivé velké beraní rohy nebo kápie)
1 zelená kulatá paprika
2 velké cibule
1 hlavička česneku
3 dl mléka
3 větší mrkve
1 svazek zelené petržele (plocholistá, kudrnka)
směs koření (tymián, rozmarýn) po dva svazky čerstvých/sušené dle chuti
pepř a sůl dle chuti

Příprava ohniště:

1) Ze starého ocelového sudu uříznout cca 70-100 cm kruh (obruč) – či podobně velká železná skruž
2) vykopat kulatou díru do hloubky 40 cm
3) do jámy vložte železnou obruč – skruž, vnitřek skruže naplňte dřevem, rozdělejte oheň. Jakmile se oheň pořádně rozhoří vložte kamenné černé nebo dřevěné uhlí a udělejte pořádný žár
4) dokud se nevytvoří žár, připravte si ingredience
5) jehněčí maso nařežte na větší kusy, brambory oloupejte a nekrájejte, papriku očistěte od jádřinců a stonků a nařežte na čtvrtky
6) oloupejte česnek a cibuli a ponechte je vcelku, mrkve očistěte a oloupejte a nakrájejte na větší kusy
7) ingredience vložte do Crepulje (hliněné zapékací mísy), okořeňte bylinkami, solí a pepřem dle chuti a promíchejte a nalijte vodu do 1/3 nádoby a položte poklici
8) hotový žár rozhrňte, tak aby žár byl uprostřed a okolo skruže a polovinu žáru dejte bokem
9) vložte do středu žáru Crepulju (hliněnou zapékací mísu) a zbylou polovinou žáru ji zasypejte a nechte péct/dusit 60-90 min. dle intenzity žáru. Po 60-90 min. zvedněte opatrně víko/bude žhavé a vlijte mléko a nechte dále 30-45 min péct/dusit dle intenzity žáru.

Dobrá rada: bokem si vždy udržujte oheň s žhavými uhlíky a dle potřeby je dávejte na Crepulju tak, aby intenzita žáru nepolevovala.

Srbská proja (srbský kukuřičný chleba)

Ingredience:

600g kukuřičné mouky
200g sádla
5 vajec
šálek (250 ml) chladného mléka
sůl dle chuti
sádlo na vymazáni pečícího plechu

Postup:

Mouku, sádlo, vejce, mléko a podle chuti sůl dobře promíchejte cca 10 min. a dle potřeby přidejte ještě mléko tak, aby těsto zůstalo vláčné a řidší konzistence. Plech na pečení vymažte sádlem a rozetřete těsto a pečte v troubě na mírném stupni, cca 150 – 160ºC.  30 – 40 min. Jakmile proja dostane narůžovělou barvu rozřežte ji na kostky a pečte dál, dokud se nebude lepit těsto na špejli. Proja se jí jako chléb ke všem pokrmům.

Svadbarski kupus (svadbarské „zelí“) iz lonca (hliněný vysoký hrnec) pro 8 – 10 osob

Ingredience:

500g vepřového masa (nejlépe plec)
500g hovězí kýty
300g uzených vepřových žeber
300g uzeného boku
1 uzené vepřové koleno
2 hlávky sladkého zelí10 kuliček černého pepře
4 bobkové listy
2 velké cibule
2 sušené feferonky případně mletého chilli dle chuti
2 polévkové lžíce mleté extra sladké papriky (srbská, maďarská, španělská)

Postup:

Na dno hrnce dejte na hrubší plátky nakrájený uzený bok. Zelí rozkrojte na cca 8 dílu, odstraňte košťál. Na slaninu vložte vrstvu zelí, vrstvu směsi masa pokrájeného na větší kousky a jednu pokrájenou cibuli, 2 bobkové listy, 5 kuliček pepře, a lžičku mleté extra sladké papriky. Dále pokračujte stejným způsobem. Vrch pokryjte zbylým zelím a něj buď sušené chilli papričky nebo posypte chilli dle chuti. Zalijte chladnou vodou, tak aby bylo vše zalito a pomalu vařte na plotně, elektrickým vařiči nebo na přímém ohni, kdy je hrnec položen na železné desce na mírném plameni cca 4 – 5 hodin. POZOR NIKDY NEDÁVEJTE NA PŘÍMÝ OHEŇ, KDY MEZI HRNCEM A OHNĚM NEBUDE ŽELEZNÁ PLOTÝNKA!

Během vaření NEMÍCHEJTE, ale občas s hrnec protřepte, ať se jídlo nepřipálí.

K jídlu podávejte PROJU (srbský kukuřičný chléb) nebo jakýkoli chléb, brambory.

Balkánský guláš

        

Ingredience:

Bílé víno 2 dl
Cibule 4-5 ks
Česnek 2-3 stroužky
Hovězí 750-1000 g
Mletá paprika pálivá 1/2 lžičky
Mletá paprika sladká 1 lžíce
Pepř 
Rajče 2-3 ks
Slanina 100 g
Sůl 
Voda 1 dl

Postup:

Maso omyjeme a nakrájíme na větší kostičky. Slaninu nakrájíme na kostičky a osmažíme ji na oleji. Na tom samém oleji smažíme cibuli nakrájenou nadrobno. Poté přidáme maso a chvíli smažíme. Přidáme nadrobno nakrájený česnek, oloupaná a na kostičky nakrájená rajčata, sůl, pepř a zalijeme bílým vínem a trochou teplé vody. Na mírném ohni dusíme, dokud maso úplně nezměkne. K jídlu podávejte PROJU (srbský kukuřičný chléb) nebo jakýkoli chléb. POZOR NIKDY NEDÁVEJTE NA PŘÍMÝ OHEŇ, KDY MEZI HRNCEM A OHNĚM NEBUDE ŽELEZNÁ PLOTÝNKA!

Během vaření NEMÍCHEJTE, ale občas s hrnec protřepte, ať se jídlo nepřipálí.

Podvarak

        

Ingredience:

1 kuře
1kg kysaného zelí (sterilované nebo nakládané)
2 červené cibule
1 hlavička česneku
3 kávové lžičky červené sladké papriky
1 kávová lžička oleje
Bobkový list
Pepř černý celý
Pepř černý mletý
sůl

Postup:

Kysané zelí propláchneme a na drobno nakrájíme. Vložíme do hliněného hrnce a dáme do vyhřáté trouby (180 -200st) péct na 20min bez poklopu. Mezitím si připravíme kuře, které naporcujeme, osolíme a opepříme. Po 20min vytáhneme hrnec z trouby, přidáme na jemno nakrájenou cibuli, česnek, pepř, papriku, bobkový list a navrch položíme kusy naporcovaného kuřete. Hrnec i s poklopem vložíme do trouby a pečeme 1,5 – 2h dle velikosti kuřete. 30min před dopečením odkryjeme, ať se vytvoří křupavá kůrčička.

Přejeme Vám dobrou chuť!

Administrace webu  ||  Created by: www.Tvorime-Weby.cz © COPYRIGHT 2012