Malaysia slots Srbské víno, srbské produkty Radovan Marin
 
Recepty

 TRADINÍ BALKÁNSKÉ RECEPTY

Jehní z Crepulje (hlinná zapékací mísa) pro 20 osob, peené venku

Ingredience:

4 kg jehního s kostí (nejlépe kýta s kolenem, hbet, ramínko)2 kg stedn velkých brambor
1 ervená paprika (pokud moné nepálivé velké beraní rohy nebo kápie)
1 zelená kulatá paprika
2 velké cibule
1 hlavika esneku
3 dl mléka
3 vtší mrkve
1 svazek zelené petrele (plocholistá, kudrnka)
sms koení (tymián, rozmarýn) po dva svazky erstvých/sušené dle chuti
pep a sl dle chuti

Píprava ohništ:

1) Ze starého ocelového sudu uíznout cca 70-100 cm kruh (obru) – i podobn velká elezná skru
2) vykopat kulatou díru do hloubky 40 cm
3) do jámy vlote eleznou obru – skru, vnitek skrue naplte devem, rozdlejte ohe. Jakmile se ohe poádn rozhoí vlote kamenné erné nebo devné uhlí a udlejte poádný ár
4) dokud se nevytvoí ár, pipravte si ingredience
5) jehní maso naete na vtší kusy, brambory oloupejte a nekrájejte, papriku oistte od jádinc a stonk a naete na tvrtky
6) oloupejte esnek a cibuli a ponechte je vcelku, mrkve oistte a oloupejte a nakrájejte na vtší kusy
7) ingredience vlote do Crepulje (hlinné zapékací mísy), okoete bylinkami, solí a pepem dle chuti a promíchejte a nalijte vodu do 1/3 nádoby a polote poklici
8) hotový ár rozhrte, tak aby ár byl uprosted a okolo skrue a polovinu áru dejte bokem
9) vlote do stedu áru Crepulju (hlinnou zapékací mísu) a zbylou polovinou áru ji zasypejte a nechte péct/dusit 60-90 min. dle intenzity áru. Po 60-90 min. zvednte opatrn víko/bude havé a vlijte mléko a nechte dále 30-45 min péct/dusit dle intenzity áru.

Dobrá rada: bokem si vdy udrujte ohe s havými uhlíky a dle poteby je dávejte na Crepulju tak, aby intenzita áru nepolevovala.

Srbská proja (srbský kukuiný chleba)

Ingredience:

600g kukuiné mouky
200g sádla
5 vajec
šálek (250 ml) chladného mléka
sl dle chuti
sádlo na vymazáni peícího plechu

Postup:

Mouku, sádlo, vejce, mléko a podle chuti sl dobe promíchejte cca 10 min. a dle poteby pidejte ješt mléko tak, aby tsto zstalo vláné a idší konzistence. Plech na peení vymate sádlem a rozetete tsto a pete v troub na mírném stupni, cca 150 – 160ºC.  30 – 40 min. Jakmile proja dostane narovlou barvu rozete ji na kostky a pete dál, dokud se nebude lepit tsto na špejli. Proja se jí jako chléb ke všem pokrmm.

Svadbarski kupus (svadbarské „zelí“) iz lonca (hlinný vysoký hrnec) pro 8 – 10 osob

Ingredience:

500g vepového masa (nejlépe plec)
500g hovzí kýty
300g uzených vepových eber
300g uzeného boku
1 uzené vepové koleno
2 hlávky sladkého zelí10 kuliek erného pepe
4 bobkové listy
2 velké cibule
2 sušené feferonky pípadn mletého chilli dle chuti
2 polévkové líce mleté extra sladké papriky (srbská, maarská, španlská)

Postup:

Na dno hrnce dejte na hrubší plátky nakrájený uzený bok. Zelí rozkrojte na cca 8 dílu, odstrate košál. Na slaninu vlote vrstvu zelí, vrstvu smsi masa pokrájeného na vtší kousky a jednu pokrájenou cibuli, 2 bobkové listy, 5 kuliek pepe, a liku mleté extra sladké papriky. Dále pokraujte stejným zpsobem. Vrch pokryjte zbylým zelím a nj bu sušené chilli papriky nebo posypte chilli dle chuti. Zalijte chladnou vodou, tak aby bylo vše zalito a pomalu vate na plotn, elektrickým vaii nebo na pímém ohni, kdy je hrnec poloen na elezné desce na mírném plameni cca 4 – 5 hodin. POZOR NIKDY NEDÁVEJTE NA PÍMÝ OHE, KDY MEZI HRNCEM A OHNM NEBUDE ELEZNÁ PLOTÝNKA!

Bhem vaení NEMÍCHEJTE, ale obas s hrnec protepte, a se jídlo nepipálí.

K jídlu podávejte PROJU (srbský kukuiný chléb) nebo jakýkoli chléb, brambory.

Balkánský guláš

        

Ingredience:

Bílé víno 2 dl
Cibule 4-5 ks
esnek 2-3 strouky
Hovzí 750-1000 g
Mletá paprika pálivá 1/2 liky
Mletá paprika sladká 1 líce
Pep 
Raje 2-3 ks
Slanina 100 g
Sl 
Voda 1 dl

Postup:

Maso omyjeme a nakrájíme na vtší kostiky. Slaninu nakrájíme na kostiky a osmaíme ji na oleji. Na tom samém oleji smaíme cibuli nakrájenou nadrobno. Poté pidáme maso a chvíli smaíme. Pidáme nadrobno nakrájený esnek, oloupaná a na kostiky nakrájená rajata, sl, pep a zalijeme bílým vínem a trochou teplé vody. Na mírném ohni dusíme, dokud maso úpln nezmkne. K jídlu podávejte PROJU (srbský kukuiný chléb) nebo jakýkoli chléb. POZOR NIKDY NEDÁVEJTE NA PÍMÝ OHE, KDY MEZI HRNCEM A OHNM NEBUDE ELEZNÁ PLOTÝNKA!

Bhem vaení NEMÍCHEJTE, ale obas s hrnec protepte, a se jídlo nepipálí.

Podvarak

        

Ingredience:

1 kue
1kg kysaného zelí (sterilované nebo nakládané)
2 ervené cibule
1 hlavika esneku
3 kávové liky ervené sladké papriky
1 kávová lika oleje
Bobkový list
Pep erný celý
Pep erný mletý
sl

Postup:

Kysané zelí propláchneme a na drobno nakrájíme. Vloíme do hlinného hrnce a dáme do vyháté trouby (180 -200st) péct na 20min bez poklopu. Mezitím si pipravíme kue, které naporcujeme, osolíme a opepíme. Po 20min vytáhneme hrnec z trouby, pidáme na jemno nakrájenou cibuli, esnek, pep, papriku, bobkový list a navrch poloíme kusy naporcovaného kuete. Hrnec i s poklopem vloíme do trouby a peeme 1,5 – 2h dle velikosti kuete. 30min ped dopeením odkryjeme, a se vytvoí kupavá krika.

Pejeme Vám dobrou chu!

Administrace webu  ||  Created by: www.Tvorime-Weby.cz © COPYRIGHT 2012